Ducati SuperSport Forum banner

Przyszłość SuperSport?

16K views 127 replies 22 participants last post by  oldjeep  
#1 ·
Moja przyjaciółka właśnie odwiedziła fabrykę i muzeum Ducati w Bolonii. Powiedziała, że na linii produkcyjnej nie było ani jednego SuperSporta.

Czy coś przegapiłem, czy to wskazówka dotycząca zamiarów Ducati co do przyszłości naszego modelu?

#2 ·
Mój przyjaciel właśnie odwiedził fabrykę i muzeum Ducati w Bolonii. Powiedziała, że na linii produkcyjnej nie było ani jednego SuperSport.

Czy coś przeoczyłem, czy to wskazówka dotycząca zamiarów Ducati co do przyszłości naszego modelu?
Ten, który mam, został wyprodukowany w Tajlandii.

#4 ·
Myślę, że zostanie zamknięty, czy nowszy model go zastąpi, kto wie? SS nigdy nie był dużym sprzedawcą i jest ostatnim z motocykli z ramą kratownicową. Widzę możliwość zastąpienia go modelem opartym na Monster 950, tak jak SS tradycyjnie dzielił swój design z Monsterem. Widzę również, że motocykl dostanie V4. To ostatnie może być bardziej Sport Tourer niż motocykl Touring Sport. Wygląda na to, że Ducati przechodzi na odlewane "ramy" i silniki V2 o pojemności 937 cm3. Duże motocykle mają silniki V4 w wersjach sportowych (Desmo) i "turystycznych".

#5 ·
Myślę, że zostanie zamknięty, czy nowszy model go zastąpi, kto wie? SS nigdy nie był dużym sprzedawcą i jest ostatnim z motocykli kratownicowych. Widzę możliwość zastąpienia go modelem opartym na Monster 950, tak jak SS tradycyjnie dzielił swój design z Monsterem. Widzę również, że motocykl dostanie V4. To drugie może być bardziej Sport Tourerem zamiast motocyklem Touring Sport. Wygląda na to, że Ducati przechodzi na odlewane "ramy" i silniki V2 o pojemności 937 cm3. Duże motocykle mają silniki V4 w wersjach sportowych (Desmo) i "turystycznych".
Ciekawe rozróżnienie w klasyfikacji 'touring sport'. Myślę, że większość umieściłaby SS na ekstremalnym 'sportowym' końcu klasy. A nawet powiedzieliby, że jest zbyt sportowy, aby w ogóle należeć do tej klasy.

#10 ·
Myślę, że sprzedaje się lepiej, niż niektórzy mówią. W konfiguracji 939 rozwijało się powoli, ale 950 nie zalegają w sprzedaży poniżej ceny katalogowej, jak to miało miejsce w przypadku pozostałości po poprzednich modelach.

#15 ·
Myślę, że sprzedaje się lepiej, niż niektórzy mówią. W konfiguracji 939 był to powolny proces, ale 950 nie zalegają na półkach i nie są sprzedawane poniżej ceny katalogowej, jak resztki poprzednich modeli.
Zgadzam się. Kiedy kupiłem moją 950 na początku czerwca 2022 roku, był to jeden z niewielu egzemplarzy, które pozostały w kraju (musiałem przejechać 600 km, żeby go zdobyć). Podobno kilka kolejnych miało nadejść później w tym roku, a ogólna alokacja dla Szwecji prawdopodobnie nie jest duża, ale jednak.

#11 ·
Moja przyjaciółka właśnie odwiedziła fabrykę i muzeum Ducati w Bolonii. Powiedziała, że na linii produkcyjnej nie było ani jednego SuperSporta.

Czy coś przeoczyłem, czy to wskazówka dotycząca zamiarów Ducati co do przyszłości naszego modelu?
Ja również odwiedziłem fabrykę. Przechodzą cykle produkcji dla konkretnych modeli. Innymi słowy, w danym miesiącu będą produkowane dwa modele, a następnie konfigurują linię montażową dla kolejnych dwóch modeli na następny miesiąc.

#12 ·
Odwiedziłem również fabrykę. Przechodzą cykle produkcji dla konkretnych modeli. Innymi słowy, w danym miesiącu będą produkowane dwa modele, a następnie konfigurują ponownie linię montażową dla kolejnych dwóch modeli na następny miesiąc.
Brzmi rozsądnie 😉

#16 ·
Sądzę, że byłbym zainteresowany wypróbowaniem SS z silnikiem 1200 twin lub V4. Więcej znaczy więcej. Ale na razie jestem w 100% zadowolony ze swojego 950S. Stylistycznie niewiele można zrobić, poza może odpowiednim wydechem pod ogonem, a nie tym aftermarketowym wózkiem kludge. Reszta nadwozia jest w ostatecznej formie roboczej. To najprawdopodobniej mój motocykl na zawsze.

#18 ·
Przypuszczam, że byłbym zainteresowany wypróbowaniem SS z silnikiem 1200 twin lub V4. Więcej znaczy więcej. Ale na razie jestem w 100% zadowolony ze swojego 950S. Pod względem stylu niewiele można zrobić, poza może odpowiednim wydechem pod ogonem, a nie tym kludge'em z rynku wtórnego. Reszta nadwozia jest w ostatecznej formie roboczej. To najprawdopodobniej mój motocykl na zawsze.
Mam nadzieję, że to również mój motocykl na zawsze.

#17 ·
Jeśli Ducati zachowa SS, to się okaże. Chociaż często słyszę, jak ludzie mówią, że się nie sprzedaje dobrze, dealer Ducati tutaj powiedział, że sprzedaje się lepiej niż Panigale V4. Nie można więc powiedzieć, że sprzedaje się źle. Może nie na poziomie Multistrady czy Monstera, ale widzę więcej SS na drodze niż Panigale (V2+V4 razem).

#19 ·
Jeśli Ducati zmodernizuje SS, mam nadzieję, że otrzyma lżejszą aluminiową ramę. I wydech, który jest umieszczony tak, aby nie utrudniał tylnego koła, w przeciwieństwie do obecnej sytuacji, w której trzeba grzebać przy wydechu, aby zdjąć koło.
Ale z drugiej strony... kto wie, czy w ogóle będzie miał jednostronny wahacz? Następny Panigale (R) również go nie będzie miał.
A przy okazji, mogą pozbyć się również desmo i pasków. Wolałbym interwał 60 tys. km, jak w Multistrada V4 i Diavel V4.

• Like
Reactions: Ed K
#20 ·
Jeśli Ducati zmodernizuje SS, mam nadzieję, że otrzyma lżejszą aluminiową ramę. I wydech, który jest umieszczony tak, aby nie zasłaniał tylnego koła, w przeciwieństwie do obecnego, gdzie trzeba manipulować wydechem, aby zdjąć koło.
Ale z drugiej strony... kto wie, czy w ogóle będzie miał jednostronny wahacz? Następny Panigale (R) też go nie będzie miał.
A przy okazji, mogą pozbyć się desmo i pasków. Wolałbym interwał 60k km, jak w Multistrada V4 i Diavel V4.
Moim zdaniem straciłby cały swój urok.

#33 ·
Zawsze uwielbiałem Hondy VFR, ale czy nie mają one kary za wagę w porównaniu do SS?
Tak. I to ogromna kara, ich największa wada.

Dopiero wczoraj pisałem z przyjacielem, z którym od jakiegoś czasu nie pisałem, który ma „najnowszą” wersję 800 VFR i opowiadał mi, jak po 9000 milach w około półtora roku posiadania miał już tego dość i wymienił go na nowy S1000XR. Nie było z nim nic złego, po prostu nic ekscytującego, powiedziałem mu, że zawsze miałem z nimi taki problem, odkąd miałem swój oryginalny '90 przez jakieś 4 lub 5 lat. Kupiłbym jeden, pojeździł na nim trochę, znudziłbym się i sprzedałbym go i wróciłbym do RR.

VFR są fajne, miłe, ale nic cię nie chwyta, dlatego podobało mi się SS; chwycił mnie, dopóki nie przestał w zeszłym roku. Myślę, że zdałem sobie sprawę z dziwactw, jakie miałem z przełączaniem na zimno, brakiem CC i podwójnymi wibracjami w kierownicy, które utrudniały mi jazdę przez bardzo długi czas, ponieważ moje złe nadgarstki w końcu mnie wykończyły. Gdyby miał tempomat, mógłbym odpocząć nadgarstkiem.

#24 ·
Wydaje mi się, że jeśli usuną wszystkie wizualne elementy "Ducati", niektórzy ludzie nie będą mieli wielkiej motywacji do ich kupowania. Nie sądzę, żeby wiele osób kupowało SS ze względu na jego osiągi, łatwość konserwacji czy niezawodność. Teraz pozbycie się desmo/pasków byłoby potencjalną cechą sprzedażową, o ile nie zmniejszyłoby to mocy.

#31 ·
Jeśli chodzi o ramę odlewaną, poza tym, że jest lżejsza, musi być znacznie tańsza w produkcji.

Dwustronny wahacz jest sztywniejszy i lżejszy, więc być może zostanie zamontowany w Superbike'ach, gdzie liczy się każdy gram?
Mam nadzieję, że podwójny wahacz jest przeznaczony do motocykli wyścigowych, takich jak R, SP2 itp., a motocykle "uliczne", takie jak V2/V4/V4S, dostaną SSS.

Nie ma powodu, aby dawać SuperSport podwójny wahacz, poza cięciem kosztów, co nie jest (lub nie powinno być) w stylu Ducati.

#32 ·
Zawsze myślałem, że klasa SuperSport ma mniejszą pojemność silnika. Nie wyobrażam sobie, żeby kiedykolwiek dostała V4. Może konfiguracja Sport Touring z silnikiem V2 mogłaby być w przygotowaniu, ale to mogłoby wpłynąć na sprzedaż V2. Moim zdaniem zostawią to w spokoju, no cóż, może tempomat, to byłoby miłe.

#42 ·
Zawsze myślałem, że klasa SuperSport ma mniejszą pojemność silnika. Nie wyobrażam sobie, żeby kiedykolwiek dostała V4. Może konfiguracja Sport Touring z silnikiem V2 mogłaby być w przygotowaniu, ale wtedy mogłoby to wpłynąć na sprzedaż V2. Moim zdaniem zostawią to w spokoju, no cóż, może tempomat, to byłoby miłe.
Silnik Panigale V2 Superquadro byłby znaczącym obniżeniem klasy na ulicy. Ma mniej mocy i momentu obrotowego niż 937 wszędzie poniżej 8000 obr./min. Nie wiem jak wy, ale zdecydowana większość mojej jazdy po ulicy odbywa się poniżej 8 tys. obr./min. Chociaż zastanawiam się, dlaczego umieścili silnik V2 w tej wersji Multistrady. Coś musi być w nim innego, ponieważ uznałem, że mój V2 jest raczej mało imponujący przy obrotach ulicznych.

#35 ·
Wiele rzeczy w naprawdę sportowych maszynach jest po to, aby można je było homologować w motocyklach wyścigowych. Czy ktokolwiek naprawdę może wykorzystać 200 KM na drodze; co z skrzydłami, które zmniejszają przyczepność na zakrętach? Wątpię, by więcej niż 1% wykorzystywało nawet 70% mocy, jaką już ma SS.

To interesujący artykuł na temat mocy, której faktycznie używamy -

Jeśli chciałbym 170 KM i aluminiową ramę, kupiłbym Tuono.

Na szczęście, w wieku 70 lat, myślę, że mój 950 wytrzyma tak długo, jak będę mógł jeździć. Chciałbym tylko, żeby miał tempomat.

#36 ·
Nawet jeśli SS pozostanie, zobaczymy, czy zachowa V2. Panigale V2 najprawdopodobniej zakończy się w tym roku i przejdzie na mniejszy V4. To może być koniec Superquadro V2, a Testrastretta V2 może się utrzymać, ale kto wie...

• Like
  • Sad
Reactions: Boe and Miweber929
#43 · (Edited)
Byłoby smutno, gdyby Ducati porzuciło V2 na rzecz V4 jako całości. Miejmy nadzieję, że zachowają Monstery i Supersport w konfiguracji V2; jeśli V2 jest w sytuacji Final Edition, to gdzie jest Street Fighter V2? Zastanawiam się, czy wycofają go w '26...

Zastanawiam się również, czy będzie Supersport Final Edition i wreszcie z tempomatem? To byłoby do bani, gdyby dali mu jedyną rzecz, której brakuje, a potem go zabili.
Powiedziałbym, że silnik V-twin jest ważny dla dziedzictwa Ducati, ale z usunięciem ram kratownicowych i jedno wahaczy, wszystko jest możliwe.
🤷‍♂️

Myślę, że zobaczylibyśmy SS-FE tylko wtedy, gdyby mieli dokonać poważnej zmiany pokoleniowej. Tak jak zrobili to po 1998 roku, kiedy nadwozie zostało całkowicie przeprojektowane. Lub jeśli zamierzają go całkowicie wycofać.

#39 ·
Zauważyłem, że w ostatnim czasie w jednej z większych grup dealerskich w Wielkiej Brytanii brakuje nowych Ducati Supersport. Moje zapytania spotkały się z pustymi spojrzeniami i odniesieniem do demonstratora na miejscu, co sugerują, że oznacza to, że nowe Supersporty są dostępne do zamówienia. Szczerze mówiąc, bardziej zaskakuje mnie zwiększenie pełnej produkcji wszystkich modeli Ducati w nowej fabryce w Tajlandii. Ale początkowo nacisk może być położony na rynek azjatycki, ale jeśli Twoje Ducati ma gdzieś T w dokumentacji rejestracyjnej, to nie pochodzi z Bolonii. Ducati to use Thailand as an export hub

#52 · (Edited)
Nie sądzę, żeby V-twin miał zniknąć w obu wersjach. Cały trend zmierza teraz w kierunku momentowych silników typu twin i triple. O ile silniki te spełniają normy emisji spalin, myślę, że je dostaniemy. Nie sądzę też, żeby Ducs były o wiele droższe, kolega mówił mi, że nowy Tracer kosztuje 15 tys. dolarów. To, czy SS zostanie wycofany, prawdopodobnie zależy od wykorzystania Monster 950. Ile wynosi inwestycja w porównaniu ze sprzedażą w porównaniu z kanibalizacją sprzedaży Monster/Multi/Hyper/itp. Ta odlewana rama musi być znacznie tańsza niż spawanie kratownicy.

Ja? Po prostu zatrzymam swój motocykl, bardziej prawdopodobne, jeśli uda mi się uzyskać ten tempomat.

#53 ·
Nie sądzę, żeby V-twin miał zniknąć dla obu wersji. Cały trend zmierza teraz w kierunku momentowych silników typu twin i triple. O ile silniki te spełniają normy emisji spalin, myślę, że je dostaniemy. Nie sądzę też, żeby Ducs były o wiele droższe, kolega mówił mi, że nowy Tracer kosztuje 15 tys. dolarów+. To, czy SS zostanie wycofany, zależy prawdopodobnie od wykorzystania Monster 950. Ile wynosi inwestycja w porównaniu do sprzedaży w porównaniu do kanibalizacji sprzedaży Monster/Multi/Hyper/itp. Ta odlewana rama musi być znacznie tańsza niż spawanie kratownicy.

Ja? Po prostu zatrzymam swój motocykl, tym bardziej jeśli uda mi się uzyskać ten tempomat.
Ostatnie wiadomości z MCCruise są bardzo zachęcające.

#55 ·
#57 ·
All they need to do is work out the weight on the SS.
Waga jest w porządku, moc musi zostać zwiększona. Jedną rzeczą, o której przypomniało mi kilka ostatnich dni na mojej odzyskanej 955i street triple, jest to, jaki rodzaj mocy (moment obrotowy, zakres obrotów) powinieneś uzyskiwać z silnika 900 cm3.

#60 ·
Uważam również, że moc jest w porządku, ale mogłaby zrzucić kilka kilogramów i stać się bardziej zwrotna. Potrzebuje też tempomatu i większego zbiornika paliwa.

#61 ·
Myślę również, że moc jest w porządku, ale mogłaby zrzucić kilka kilogramów i stać się bardziej zwrotna. Potrzebuje też tempomatu i większego zbiornika paliwa.
Chcesz więc, żeby ważyło mniej, ale żeby przewoziło więcej paliwa i więcej akcesoriów. Z ciekawości - gdzie w takim scenariuszu traci się na wadze?