Ducati SuperSport Forum banner
21 - 40 of 71 Posts
Discussion starter · #21 · (Edited)
@marius_ Wydaje się mało prawdopodobne, aby górna nakrętka zaworu wydechowego mogła powodować hałas...
Sprawdziłem dzisiaj dla własnego spokoju, tak, wszystko w porządku na dole. Ale nakrętka, którą znalazłem, jest dziwna, być może wcale nie pochodzi z mojego motocykla :D

Przepraszam za ponowną edycję, po prostu upewnij się, że przeczytałeś post przed tym na stronie 1, który zawiera nowe ustalenia z dzisiaj :)

Discussion starter · #23 ·
Filtr powietrza jest czysty... może to być układ chłodzenia wodą... Hałas pojawia się, gdy silnik jest rozgrzany. Muszę tylko wcisnąć pedał gazu na luzie na parkingu. Jakieś inne pomysły, co mógłbym sprawdzić przed wizytą u dealera w czwartek?

Myślę, że mógłbyś po prostu pozbyć się owiewek - kiedy zaoszczędzi to czas u dealera - później możesz je założyć "za darmo", po drugie nie jesteś przez nie ograniczony, aby usłyszeć i użyć "łyżki" lub śrubowego stetoskopu? Zostało jeszcze kilka dni do czwartku... Airbox... ale gdyby dostał niechciane powietrze, na przykład silnik nie pracowałby płynnie, wiesz, mieszanka nie jest idealna do spalenia - wątpię, żeby komputer mógł to skorygować. Ten "trąbkowy" 🎺 dźwięk nie pasuje do dużej rzeczy... jest za wysoki. Czy to mogą być niektóre z tych węży do ciśnienia w zbiorniku lub hm... ok, wyraźnie nie mam już pomysłów.

Discussion starter · #25 · (Edited)
Płyn chłodniczy wydaje się w porządku pod względem ilości. Ciśnienie pompy wody upuszcza? Brzmi to jak zawór nadciśnieniowy, który upuszcza, ale hałas pojawia się "cały czas", co byłoby dziwne :) nie może cały czas upuszczać czegoś przez ostatnie 700 km.

Discussion starter · #27 · (Edited)
edytuj: poniższe nie naprawiło problemu. Czytaj dalej w poście nr 30.

Ducati słuchało tego ranka hałasu i powiedziało, że to paski rozrządu, które mają zbyt duże napięcie. Więc kiedy są gorące, wydają ten dźwięk. To niezwykłe, powiedzieli, jak na wiek mojego motocykla i przejechane kilometry. W każdym razie dali mi dziś Diavel 1260 jako zamiennik, ponieważ do prawidłowego naprężenia silnik musi być oczywiście zimny. Odbiorę go dziś wieczorem i mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany.

Discussion starter · #30 ·
Odebrałem motocykl, ale hałas wciąż jest obecny. Wyregulowali paski rozrządu, ale to nie była przyczyna. Coś jest dziwnego w airboksie, podobno są jakieś klapy/zawory jednokierunkowe i węże, które mogą powodować problem. Ducati będzie potrzebować 5 godzin, aby wszystko rozebrać i zbadać. Ponieważ mój motocykl był regularnie serwisowany, Ducati może podzielić się ze mną kosztami robocizny w stosunku 50:50. Jest po gwarancji, więc to trochę zależy. Jeśli znajdą coś naprawdę złego, mogą również za to zapłacić.

FWIW, mój rower wydawał podobny dźwięk, ale w innych okolicznościach. Dźwięk był bardzo podobny do twojego, ale był to ciągły wysoki dźwięk. Zauważyłem to, gdy wyłączyłem rower po jeździe. Okazało się, że był to jeden z węży odpowietrzających zbiornik paliwa, który najwyraźniej został ściśnięty, gdy po wykonaniu pewnych prac ponownie zamontowałem zbiornik. Nie jestem pewien, który to był, po prostu ponownie podniosłem zbiornik i upewniłem się, że węże są czysto posortowane i że nic się nie zbiera pod zbiornikiem, a dźwięk zniknął. Wierzę, że ktoś inny na forum miał podobny problem. Prawdopodobnie nie to samo co u ciebie, ale łatwe do sprawdzenia.

Discussion starter · #32 ·
Przy okazji, mój rower wydawał podobny dźwięk, ale w innych okolicznościach. Dźwięk był bardzo podobny do twojego, ale był to stały, wysoki dźwięk. Zauważyłem to, gdy wyłączyłem rower po jeździe. Okazało się, że był to jeden z węży odpowietrzających zbiornik paliwa, który najwyraźniej został ściśnięty, gdy ponownie zamontowałem zbiornik po wykonaniu pewnej pracy. Nie jestem pewien, który to był, po prostu podniosłem ponownie zbiornik i upewniłem się, że węże są czysto posortowane i że nic się nie gromadzi pod zbiornikiem, a dźwięk zniknął. Wierzę, że ktoś inny na forum miał podobny problem. Prawdopodobnie nie to samo co u ciebie, ale łatwe do sprawdzenia.
Tak, podniosę/zdemontuję zbiornik paliwa i sam sprawdzę, o co chodzi. Na rysunkach katalogu części zamiennych nie znalazłem żadnych gumowych zaworów klapowych, o których wspominało Ducati, ale są jakieś węże i zawory odpowietrzające (odpowietrzanie skrzyni korbowej, odpowietrzanie zbiornika paliwa itp.). Być może będę musiał zdjąć zbiornik, więc poszukam instrukcji, jeśli są dostępne. Nowy filtr powietrza dotarł i tak czy inaczej wymienię go w tym procesie, więc to sytuacja win-win, aby ponownie otworzyć owiewki i to wszystko :)

Mam nadzieję, że będę mógł zostawić przewody paliwowe podłączone, abym mógł uruchomić silnik ze zbiornikiem podniesionym do góry. Wtedy mógłbym dotknąć wszystkich węży i zobaczyć, czy któryś z nich powoduje hałas.

Discussion starter · #33 ·
Otworzyłem to wszystko dzisiaj, ale tak naprawdę nie mogę znaleźć przyczyny. Nie jest głośniej, gdy airbox jest otwarty. Wciąż myślę, że może to być jakieś łożysko gdzieś z przodu motocykla. Chyba będę musiał zanieść to z powrotem do Ducati i pozwolić im to wszystko rozebrać.

@marius_ Mam nadzieję, że nie, ale wydaje się, że zmierza w tym kierunku... Jedyna rzecz, jeśli to łożysko, to można by oczekiwać, że będzie się stopniowo pogarszać, a wydaje się, że nie pogarsza się(?).

Czy możesz uruchomić motocykl bez owiewek i sprawdzić, czy hałas nadal występuje? Pamiętam czas, kiedy dziwny skrzypiący dźwięk występował w motocyklu jednego z członków kilka lat temu, którego nie mogliśmy rozgryźć. Okazało się, że to plastikowa część ocierała się o inną część przy określonej częstotliwości rezonansowej! Wszyscy byliśmy mile zaskoczeni, ponieważ myśleliśmy, że może to być coś znacznie gorszego.

Przypominam, że te plastikowe części rezonujące na motocyklu innego członka okazały się częściami mocowania tablicy rejestracyjnej! Długi strzał z twoim, ale możesz to również sprawdzić…

Discussion starter · #36 ·
Dzięki @Ed K, tak, miałem silnik uruchomiony ze zbiornikiem paliwa ustawionym pionowo na tylnym sworzniu i bez filtra powietrza. Bez zmian, wciąż gdzieś w okolicy główki ramy. Chyba nie w airboksie. Zrobiłem zdjęcia wnętrza airboksa i wygląda na to, że jest w porządku. I tak niewiele tam jest.

Wszystko, czego potrzeba do wygenerowania hałasu, to pozwolenie silnikowi rozgrzać się do gorąca (pozwoliłem mu pracować, aż wentylatory się włączyły) i krótko pociągnąć za przepustnicę, nawet lekko. Można usłyszeć put-put-put…

Niemniej jednak hałas jest wciąż najgłośniejszy podczas toczenia ze wciśniętym sprzęgłem i bez gazu. Wtedy jest ciągły przy średnich i wysokich obrotach i powoli przerywa przy niskich obrotach.

Discussion starter · #38 ·
Zrobiłem swoje poszukiwania i nie znalazłem hałasu. Myślę, że nie pochodzi on z airboxa, ale skądś indziej. Z drugiej strony, żadna część nie przenosi mechanicznie hałasu do stetoskopu. Myślę, że to jakieś powietrze gwiżdże w jakiejś rurze, co nie jest łatwe do znalezienia tą metodą. Albo to łożysko, do którego nie mogę się rozsądnie dostać... W końcu moja tylna opona dymiła od całego ciepła, gdy wkręcałem silnik na obroty, nie ruszając się wcale. Zastanawiam się, czy to potencjalny problem w korku, jeśli w ogóle się nie ruszasz...

Tak, tylna opona nagrzeje się od katalizatora tylko podczas siedzenia, nawet gdy silnik nie pracuje.

Czy sprawdziłeś, czy hałas nie pochodzi od plastikowych części rezonujących w określonych zakresach obrotów, które generują te dźwięki? Sprawdź również nietypowe miejsca, takie jak tablica rejestracyjna.

Discussion starter · #40 ·
Tak, zbadałem cały obszar, również sprzęgło itp., chociaż dźwięk wyraźnie dochodzi skądś z przodu.

Powiedziałbym, że jest z przodu, za chłodnicą. Dzisiaj zatrzymałem się podczas trasy i chodziłem wokół motocykla, dotykając wszystkiego, czego mogłem dotknąć, jak chłodnica, plastikowe osłony itp. Jak dotąd bez sukcesu. Następnym krokiem będzie sprawdzenie katalogu części zamiennych (ostatnio czytam go prawie codziennie w poszukiwaniu czegoś :)) i sprawdzenie, które przewody biegną za zespołem chłodnicy.

Najbardziej niepokoi mnie teraz to, że hałas ustaje, gdy tylko lekko nacisnę przepustnicę. Wydaje się to związane z tym, czy występuje obciążenie układu napędowego/biegów/itp. Czy może to być w układzie wodnym? Na przykład, zmiany ciśnienia podczas przyspieszania w porównaniu do toczenia się? Myślę, że koła pompy wodnej są połączone z silnikiem w sztywny sposób, co oznacza, że obroty pompy wodnej nie zmieniłyby się, gdy a) jedzie się z prędkością x km/h z otwartą przepustnicą w porównaniu do b) jazdy z tą samą prędkością ze wciśniętym sprzęgłem. Mimo to hałas znika, gdy tylko lekko otworzę przepustnicę i znika w większości (ale nie całkowicie), gdy wcisnę sprzęgło i pozwolę silnikowi osiąść na niskich obrotach.

Czy może to być jeden z wtryskiwaczy? Myślę, że przestałyby wtryskiwać, gdyby toczyć się bez gazu, ponieważ silnik jest obracany przez bezwładność tylnego koła i łańcucha. A przy niskich obrotach nie musiałyby dużo pracować. Mogę odtworzyć hałas podczas postoju i po prostu wkręcania na luzie.

21 - 40 of 71 Posts