Ducati SuperSport Forum banner

Resetowanie kontrolki serwisowej

24K views 42 replies 15 participants last post by  Mxaaron0392  
#1 ·
Najnowsza wersja Melcodiag V. 2.0.1.5 zresetuje coroczny serwis, serwis olejowy i serwis desmo w Supersport.
Również w
  • Scrambler 800 z m3c ecu
  • Scrambler Desert Sled 800
  • Monster M821 18 z easyU1 ecu
  • Hyperstrada 821 z 7sm ecu
  • Hypermotard 939
  • Street Fighter V4
  • PANIGALE V4 2018
  • Diavel 2018 ( melcodiag v2.0.1.3)
  • Monster 1200S 2015
  • Supersport 939
  • Hypermotard SP 2013 (melcodiag v2.0.1.3)
Będziesz potrzebować złącza Sicma do 16-pinowego OBD i urządzenia ELM 327 z V1.5, aby połączyć się z laptopem.

#5 ·
@Triplesapper link nie prowadzi mnie nigdzie, nic nie znalazłem z panem Google. Jakieś szczegóły dotyczące kosztów i dostępności?
Przepraszam John, nie mam pojęcia, o czym mówisz. Nie odpowiedziałem na ten wątek, a co dopiero zamieściłem link.

#11 ·
Najnowsza wersja Melcodiag V. 2.0.1.5 zresetuje coroczny serwis, serwis olejowy i serwis desmo w Supersport.
Również na
  • scrambler desert sled 800
  • monster M821 18 z easyU1 ecu
  • hyperstrada 821 z 7sm ecu
  • Hypermotard 939
  • street fighter v4
  • PANIGALE V4 2018
  • Diavel 2018 ( melcodiag v2.0.1.3)
  • Monster 1200S 2015
  • Supersport 939
  • Hypermotard SP 2013 (melcodiag v2.0.1.3)

Będziesz potrzebować złącza Sicma do 16-pinowego OBD i urządzenia ELM 327 z wersją 1.5, aby połączyć się z laptopem.
Cześć @Derek
Czy próbowałeś już z powodzeniem? SS ma ecu M3D, to był punkt zwrotny rozmowy, którą prowadziliśmy z deweloperem aplikacji (francuzem). Wygląda na to, że facet wykonał dobrą robotę, aby pomóc społeczności.

#12 ·
Cześć @Derek
Czy próbowałeś już z powodzeniem? SS ma ECU M3D, to był punkt zwrotny rozmowy, którą prowadziliśmy z deweloperem aplikacji (francuzem). Wygląda na to, że facet wykonał dobrą robotę, aby pomóc społeczności.
Cześć @amoslws, tak, użyłem go i usunął ostrzeżenia o corocznym i olejowym serwisie. Serwis desmo jeszcze się nie zbliża, ale jestem pewien, że go usunie.
Usunąłem również kontrolkę serwisową w moim Scramblerze z wersji rozwojowej, którą JP mi wysłał. Wydaje się, że działa w M3C, M3D, Mitsubishi i Marelli IAM7 ECUS. Świetna robota JP.

#13 ·
Właśnie wypróbowałem to na moim SS 2017. Działa idealnie, aby zresetować roczne powiadomienie o serwisie.
Miałem poprzednią wersję, która nie działała na SS, więc wielkie dzięki dla JPDiag za to.
Wolę korzystać z mojego lokalnego niezależnego warsztatu do poważnych prac serwisowych, ponieważ jego praca jest doskonała i dokładna. Ta roczna kontrolka serwisowa była jedyną rzeczą, której nie mógł zresetować bez płacenia ogromnych opłat Ducati / Audi, aby uzyskać oficjalny sprzęt itp.
Nie zapomnij przekazać kilka €/$ JPDiag za jego pracę, jeśli dostaniesz oprogramowanie i licencję.

#15 ·
OK, tym razem pobrałem właściwy plik, zainstalował się poprawnie, ale teraz Bluetooth na moim laptopie nie znajduje żadnego z moich urządzeń....argh....

#16 ·
Po kilku próbach udało mi się zresetować kontrolkę serwisową.

Głównym problemem był ELM327. Chociaż urządzenia, z którymi pracowałem, działały z innym oprogramowaniem, Melcodiag jest dość wybredny. Potrzebujesz ELM37 o następującej specyfikacji: FTDI FT232RL Chip PIC18F25K80 v1.4. Znalazłem lokalnie kabel USB ELM327 z tym chipsetem za około 40 dolarów. Jeśli masz odpowiedni chipset, zobaczysz swój VIN itp. w głównym oknie dialogowym. Może być konieczne zainstalowanie sterowników, jeśli łączysz się przez USB. Użyłem kabla lonelec do podłączenia ELM327 do portu diagnostycznego.

Uzyskanie licencji było bałaganem. Informacje dodane do schowka nie działają. Musisz wkleić dane na istniejące dane w oknie dialogowym i usunąć adres URL na początku. Dane powinny zaczynać się od "?Lic" (mogło być od "Lic", próbowałem tak wielu kombinacji).

Wyobraźcie sobie moją radość, gdy licencja dotarła pocztą elektroniczną z dnia na dzień! Skopiuj licencję do folderu melcodiag z plikiem exe i kilkoma plikami DLL i gotowe.

• Like
Reactions: djcmx49
#18 ·
Po pewnych kombinacjach udało mi się zresetować kontrolkę serwisową.

Głównym problemem był ELM327. Chociaż urządzenia, z którymi pracowałem, działały z innym oprogramowaniem, Melcodiag jest dość wybredny. Potrzebujesz ELM37 o następującej specyfikacji: FTDI FT232RL Chip PIC18F25K80 v1.4. Znalazłem lokalnie kabel USB ELM327 z tym chipsetem za około 40 dolarów. Jeśli masz odpowiedni chipset, zobaczysz swój VIN itp. w głównym oknie dialogowym. Może być konieczne zainstalowanie sterowników, jeśli łączysz się przez USB. Użyłem kabla lonelec, aby podłączyć ELM327 do portu diagnostycznego.

Uzyskanie licencji było bałaganem. Informacje dodane do schowka nie działają. Musisz wkleić dane na istniejące dane w oknie dialogowym i usunąć adres URL na początku. Dane powinny zaczynać się od "?Lic" (mogło być od "Lic", próbowałem tak wielu kombinacji).

Wyobraź sobie moją radość, gdy licencja dotarła e-mailem z dnia na dzień! Skopiuj licencję do folderu melcodiag z plikiem exe i kilkoma plikami DLL i gotowe.
Dzięki za dodane instrukcje Steve. Laptop mojej żony połączył się z moim bluetooth ELM327 i rozmawiał z moim motocyklem. Jeszcze nie rozgryzłem licencji, ale postanowiłem poczekać, aż najpierw rozwiążę problem z bluetooth w moim laptopie. Jej laptop to dla mnie udręka, antywirus wkurzał mnie tak samo jak problemy z panelem dotykowym. I tak chciałem poczekać, aż moja coroczna wiadomość z odliczaniem serwisu będzie miała zero dni. W międzyczasie zamówiłem nowy moduł bluetooth w nadziei, że wkrótce będę mógł korzystać z mojego laptopa. Wkrótce to rozgryzę, nie ma pośpiechu. Znalazłem świetne instrukcje dotyczące korzystania z Melcodiag na innym forum od samego dewelopera jpdiag.

• Wow
Reactions: LowRyter
#19 · (Edited)
Hej @theresanothersteve, może możesz rzucić okiem i sprawdzić, czy to jest poprawne? A może powinienem był zrobić coś innego? Dzięki za wszelkie sugestie.

#20 ·
Więc udało mi się ponownie połączyć z motocyklem za pomocą laptopa żony i wszystko działało dobrze aż do momentu, gdy poprosiłeś o licencję. Raport został wygenerowany poprawnie i wkleiłem go w odpowiednie pole i kliknąłem pobierz licencję. Otworzyła się przeglądarka, ale pojawiła się wiadomość, która wydawała się oznaczać, że wysyłka się nie powiodła. Czekałem 2 dni i nic. Następnie wszedłem na stronę jpdiag i wypełniłem forum "skontaktuj się z nami", podając wszystkie moje dane, a także raport debugowania wygenerowany z melcodiag. Nadal nic... niezadowolony użytkownik. :cry: Nie jestem pewien, co więcej mogę w tej chwili zrobić. Chciałbym wiedzieć, jak wam się udało uzyskać licencję bez żadnych problemów...

Ok, właśnie przeczytałem ostatni post Steve'a i on również miał problemy z uzyskaniem licencji, ale udało mu się je pokonać i uzyskać ją następnego ranka. Usunąłem dane, które były w oknie dialogowym, a następnie wkleiłem moje dane. Nie widać adresu URL... Oto, co mu wysłałem,

"Plik wygenerowany 2022-09-27 19:25:20"
"Wersja oprogramowania 2.0.2.0"
"Wersja ELM: ELM327 v1.5"

"Auto Detect Bike = SuperSport S 939"
"User Bike = 2018 Ducati Supersport"

"CAN Bike = "
"Ecu = D1E0031HBBBAL1U"
"Hardw = A2C9295020099"
"Softw = QD1E0010"
"OilService = YES"
"DesmoService = NO"

"
Znaleziono 10 aktywnych PID

020_0040500000000211
100_C812004000000F10
018_0002A00040C04440
019_96096000000004A7
022_000000000003F386
023_000000548001035E
188_80018001800103F8
024_000000000000000A
080_229229C005200066
150_0001108400024CCE
"
"Vin = ZDMVABDS8JB006018"
"DTC = "
"A09EB65B"
"Bike = 2"
"lic nie znaleziono
"
"nie zarejestrowany"

Hej @theresanothersteve może możesz rzucić okiem i sprawdzić, czy to jest poprawne? A może powinienem zrobić coś innego? Dzięki za wszelkie sugestie.
Zawartość mojego schowka to:

Code:
https://jpdiag.akress.com/jpdiag.php?Lic=: D1E0031HBBAAL1U: A2C9295020099: : QD1E0010: 300_3798000228140620: 18_: 80_: 100_: Global_
Znaleziono 10 aktywnych PID

100_C8120040000000AB 
188_80018001800102E5 
022_000000000003F29B 
023_0000005480010243 
020_00407010000045B5 
024_0000000000000117 
080_232232C0250001D8 
220_0000000000000EAC 
018_0002A00060C04470 
019_96096000000004A7 
: ZDMV------------- OIL1_DES0&UID=FC93FBE0
Usunąłem mój numer VIN z kodu. Adres URL, który usunąłem, znajduje się na początku kodu.

Wierzę, że mają forum użytkowników. Czy próbowałeś?

• Like
Reactions: djcmx49
#22 ·
Dzięki za odpowiedź. Tak, czytałem forum jpdiag, aby uzyskać informacje na temat korzystania z oprogramowania melcodiag. Pomogło, podobnie jak Twój post, ale przycisk wysyłania po prostu nie wysyła pliku. Wygląda na to, że będę musiał spróbować wysłać e-mail bezpośrednio do jpl250 lub dołączyć do tego forum i wysłać mu wiadomość bezpośrednio. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Steve.

Tak, na początku też popełniłem ten błąd. Właściciele Supersport 939 potrzebują programu Melcodiag.

• Helpful
Reactions: theresanothersteve
#27 ·
Aktualizacja :
Przeczytałem więc posty użytkowników MelcoDiag, którzy mieli podobne problemy do moich. W tym jeden, który opublikował film na YouTube pokazujący, jak w końcu udało mu się połączyć z motocyklem i wysłać plik do rejestracji z jpl250rs. Z pewnością było to próbowanie i błąd. Postanowiłem spróbować jeszcze raz zeszłej nocy i po wielu próbach faktycznie udało mi się ponownie połączyć z moim motocyklem. Następnie, po kilku próbach, faktycznie wysłał plik do rejestracji licencji. Jpl250rs wysłał mi dziś licencję i pomyślnie zresetowałem roczne przypomnienie o serwisie. Tak !!! Dzięki dla jpl250rs i wszystkich ludzi, którzy mi w tym pomogli. Bardzo wdzięczny.

Powiem, że program jest bardzo kapryśny, a przynajmniej dla mnie był. Wytrwałość i cierpliwość to podstawa. Użycie Bluetooth ELM327 wydawało się częścią problemu. Komunikacja między laptopem a urządzeniem ELM327 OBDII była w najlepszym razie sporadyczna. Uwaga: Kiedy używam telefonu z systemem Android z Torque Light, nie mam problemów z połączeniem się z motocyklem za każdym razem z tym samym Bluetooth ELM327...

#28 ·
Aktualizacja :
Przeczytałem więc posty użytkowników MelcoDiag, którzy mieli podobne problemy jak ja. W tym jeden, który opublikował film na YouTube pokazujący, jak w końcu udało mu się połączyć z motocyklem i wysłać plik do rejestracji z jpl250rs. Z pewnością była to próba i błąd. Postanowiłem spróbować jeszcze raz zeszłej nocy i po wielu próbach faktycznie udało mi się ponownie połączyć z moim motocyklem. Następnie, po kilku próbach, faktycznie wysłał plik do rejestracji licencji. Jpl250rs wysłał mi dziś licencję i pomyślnie zresetowałem roczne przypomnienie o serwisie. Tak !!! Dzięki dla jpl250rs i wszystkich osób, które mi w tym pomogły. Bardzo wdzięczny.

Powiem, że program jest bardzo kapryśny, a przynajmniej dla mnie był. Wytrwałość i cierpliwość to podstawa. Użycie Bluetooth ELM327 wydawało się częścią problemu. Komunikacja między laptopem a urządzeniem ELM327 OBDII była w najlepszym razie sporadyczna. Uwaga: Kiedy używam telefonu z Androidem z Torque Light, nie mam problemów z połączeniem się z motocyklem za każdym razem z tym samym Bluetooth ELM327...
Pełna ocena za wytrwałość. Cieszę się, że się opłaciło. Używam szeregowego ELM, więc być może problemem był Bluetooth.

#30 ·
Tak, myślę, że komunikacja Bluetooth między ELM a laptopem była dla mnie zdecydowanie przeszkodą. Ale ELM nie ma żadnego problemu z komunikacją z moją aplikacją na telefon z Androidem. W przyszłości, jeśli nadal będę miał problemy z używaniem laptopa do komunikacji z motocyklem za pomocą mojego Bluetooth ELM, zamówię ten, który zasugerowałeś, który komunikuje się przez USB.

#31 ·
Również w
  • Supersport 939

Będziesz potrzebował złącza Sicma do 16-pinowego OBD i urządzenia ELM 327 w wersji 1.5, aby połączyć się z laptopem.
Chciałem tylko podziękować za aktualizację.

Pobrałem nową wersję, zainstalowałem ją i musiałem poszukać licencji, które dostałem niecałe 2 lata temu, aby upuścić plik cle.lic do nowego folderu.
Następnie mogłem zresetować kontrolki serwisowe oleju zarówno w moim SuperSport, jak i Scrambler mojej żony.

Głupie światło świeci się w motocyklu mojej żony od 5 lat.
Miło wiedzieć, że w końcu zgasło.

Na szczęście działało dobrze z moją wersją ELM 327 1.4.

#32 ·
Czy jest szansa, że powiecie nam, jak to zrobiliście? Mam oprogramowanie 2.0.2.4, mam trochę radości z wyboru "Any Bike", ale nie opcji M3C M3D. Obecnie nie mam żadnych kontrolek serwisowych do zresetowania, ale żadna z innych funkcji nie robi nic sensownego. Jakie ustawienia (szybkość transmisji i ecu?) wybraliście? Dzięki

#33 ·
Również napotykam problemy z melcodiag (2.0.2.5).

Kupiłem ELM327 FTDI 232R (bez bluetooth) (to mój 5, bo reszta też nie działa, ale ten jest lepszy)
Kabel połączeniowy do motocykla i do komputera.
Kluczyki w stacyjce i na zapłonie

melcodiag:
- umieść cle.lic obok pliku wykonywalnego
- uruchom melcodiag
- wybierz "Any Bike"
- ustawienie na właściwy COM (zobacz menedżer urządzeń, aby dowiedzieć się, który to com)
- baudrate 38400
- kliknij połącz i czekaj
- zobacz migające światła na OBD
- zobacz wyskakujące okienko VIN/numery seryjne ECU, poczekaj (30s?), aż wszystko się zakończy, ostatni to wersja oprogramowania ECU

Dla mnie:
- Mogę zresetować kontrolki serwisowe, desmo, reset tps, rocznie, mogę włączać/wyłączać WENTYLATOR :) (więc zapisywanie niektórych rzeczy wydaje się w porządku)
- Wydaje się, że nie mogę zmienić pozycji zaworu wydechowego 1 na 2 lub odwrotnie, reflektora, podświetlenia deski rozdzielczej
- Nie mogę odczytać żadnych rzeczywistych wartości, tylko napięcie akumulatora jest poprawne, reszta to wartości śmieci. (obroty to 8123, gdy silnik jest wyłączony) (tak, odświeżanie jest zaznaczone)

Chciałem odczytać błędy DTC, ponieważ mój silnik 2x zgasł na autostradzie, aby zobaczyć, co się dzieje. ale wymienione błędy nie istnieją (czytanie wydaje się ogólnie wadliwe)

Czy ktoś ma podobne wyniki?

#38 ·
Kupiłem Topdon Topscan "Moto" i kasuje serwisy w sterowniku M3D w SS939 i Monster 1200. Ma też aplikację na Androida.
Czyli narzędzie skanujące podłącza się do motocykla, a następnie łączy się z aplikacją w telefonie, aby zresetować kontrolki serwisowe?

Czy resetuje zarówno roczną, jak i kontrolkę serwisu Desmo? I czy jest dostarczany z niezbędnymi wtyczkami do Supersport S?

Dziękuję.

#41 ·
Moduł brzmi dla mnie bardziej zachęcająco niż laptop.

Mój dealer chce 139 $ za olej i filtr oraz 440 $ za reset (i diagnostykę). Zasadniczo 650 $ za wymianę oleju.

Pójdę drogą wymiany własnego oleju, tak jak robię to w moich 4 innych motocyklach i kupię ten moduł, aby zresetować światła.

#42 ·
Moduł brzmi dla mnie bardziej zachęcająco niż laptop.

Mój dealer chce 139 $ za olej i filtr oraz 440 $ za reset (i diagnostykę). Zasadniczo 650 $ za wymianę oleju.

Pójdę drogą wymiany własnego oleju, tak jak robię to w moich pozostałych 4 motocyklach, i kupię ten moduł, aby zresetować światła.
Nie idź tam. Zmień olej sam i żyj z małym komunikatem. Mam nadzieję, że znajdziesz lokalnego faceta, który zrobi twoje desmo. Mały komunikat to nic wielkiego. Reset nie jest wart wysiłku.