Ducati SuperSport Forum banner
41 - 60 of 207 Posts
Paukenschlag: Weniger Hubraum! Ducati Panigale V2 2025
Przepraszam, tylko po niemiecku... tłumacz pomoże
Wow, nieźle! Około 193 kg z pełnym paliwem, to dużo lżejsze niż obecne Pani V2 i prawie 20 kg lżejsze niż SS. Wygląda również pięknie, lepiej niż jej starszy brat, ponieważ nie ma koziej brody w kształcie skrzydełek. Jedyną rzeczą, której nie jestem takim fanem, jest wydech, wygląda na to, że projektant zapomniał, że motocykl nie ma już jednostronnego wahacza i musiał zaprojektować to dziwne urządzenie z rury jako improwizację w ostatniej chwili.

Image

Oto oficjalne ogłoszenie:

-edit- Cena w Szwecji jest znacznie niższa niż starej Pani V2, która zaczyna się od 203 000 SEK/17 350 EUR dla starej wersji non S, podczas gdy nowa 890 cm3 V2 zaczyna się od 172 000 SEK/14 700 EUR, a wersja S od 190 000 SEK/16 200 EUR. Dla odniesienia, SS950S kosztował około 175 000 SEK/14 950 EUR.

Discussion starter · #45 ·
Dane dotyczące wagi są nieco mylące.

- 2024 V2 ma zbiornik paliwa o pojemności 4,5 galona, a 2025 V2 ma zbiornik o pojemności 4,0 galona (jak się wydaje).

- Waga własna 2024 V2 z pełnym zbiornikiem 4,5 galona wynosi 441 funtów.

- A jeśli podana powyżej waga własna 2025 V2 wynosi 193 kg (425 funtów), to różnica wynosi 16 funtów w stosunku do 2024 V2 lub 13, jeśli ilość paliwa jest taka sama. (Zakładając, że paliwo waży około 6 funtów na galon.)

Czy źle coś obliczyłem, czy też podane przez Ducati dane dotyczące oszczędności wagi są sumą poszczególnych komponentów, ale nie ostatecznym wynikiem?

Hmmmm. Nie czuję tego 😕 Wygląda to trochę jak mieszanka części z wydechem i czarnym plastikiem pod zbiornikiem. Może lepiej na żywo. Mam nadzieję, że to 'grower'. W tej chwili nie zamienię na to 950S

• Like
Reactions: Ed K
@Ed K Czy możemy zablokować ten wątek lub połączyć go z linkiem w Twoim poście powyżej? Będzie to mylące z wieloma wątkami.

Dane dotyczące wagi są nieco mylące.

- 2024 V2 ma zbiornik paliwa o pojemności 4,5 galona, a 2025 V2 ma zbiornik o pojemności 4,0 galona (jak się wydaje).

- Waga własna 2024 V2 w pełni zatankowanego przy 4,5 galona wynosi 441 funtów.

- A jeśli podana powyżej waga własna 2025 V2 jest poprawna i wynosi 193 kg (425 funtów), to różnica wynosi 16 funtów w stosunku do 2024 V2 lub 13, jeśli ilość paliwa jest taka sama. (Zakładając, że paliwo waży około 6 funtów na galon.)

Czy źle coś obliczyłem, czy też podane przez Ducati dane dotyczące oszczędności wagi są sumą poszczególnych komponentów, ale nie ostatecznym wynikiem?
Ducati deklaruje wagę suchą 178 kg i 17 kg lżejszą niż stara V2. Masz rację, że nie zgadza się to z wcześniej opublikowanymi specyfikacjami dla starej V2, chociaż

Discussion starter · #52 ·
Hmmmm. Not feeling it 😕 Wygląda to trochę jak mieszanka części z wydechem i czarnym plastikiem pod zbiornikiem. Może lepiej w rzeczywistości. Mam nadzieję, że to "grower"
Na razie nie zamienię na to 950S
Zgadzam się.

I nie jestem pewien, dlaczego zdecydowali się na wydech skierowany w górę?

Wygląda na to, że Ducati stawia na wolumen, zarówno pod względem szerokiego spektrum umiejętności jeździeckich, jak i na wielu platformach. Ale pochwalam oszczędność wagi, nawet mniejsze „dostosowane” kwoty, które są odnotowywane, jako znaczące osiągnięcie.

Tak czy inaczej, podoba mi się, ładny design! Ciekawie jest zobaczyć, do kogo jest skierowany. Historycznie rzecz biorąc, V2 jest skierowany na wyścigi, ale ten jest bardziej "drogowy", że tak powiem, więc zobaczymy.

„Ten motocykl zastąpi SuperSport” – powiedział Andrea Ferraresi, dyrektor ds. strategii i Centro Stile, dla Visordown wkrótce po prezentacji Panigale V2 na targach EICMA w Mediolanie, dodając: „To zamiennik dla dwóch motocykli”.
SuperSport 950 jest wciąż w sprzedaży, gdy to piszemy, ale nie na długo – pod koniec roku zniknie z rynku.

Przesuwam rury, żeby nie nagrzewały siedzenia, ale tak, wydech wygląda na nie na miejscu. Brak SSSA również wydaje się nie na miejscu.

Ogólnie fajny motocykl, widzę, dokąd zmierzali, ale mnie do końca nie wciąga.

Discussion starter · #57 ·
I waga układu wydechowego tak wysoko z tyłu... chociaż KAT wydaje się wciąż poniżej.

Ponadto wydaje się to trudne do wyobrażenia, patrząc wizualnie na sposób poprowadzenia wydechu V2 2024, ale czuję mniej ciepła na moim SFV2 niż na SuperSport.

Zatem nadchodzi nowa Panigale V2, z większą przestrzenią, wyżej umieszczoną kierownicą i większym naciskiem na drogę. Czy to zapowiadany pojedynczy zamiennik, który plasuje się pomiędzy obecnym V2 a naszą ukochaną Supersport? Piękny motocykl.

41 - 60 of 207 Posts